26 iulie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Viktor Orban: Ungaria nu va autoriza livrările de arme destinate Ucrainei prin teritoriul său

Premierul ungar Viktor Orban a respins cererile formulate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Consiliul European, întrucât acestea nu corespund intereselor Ungariei, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al lui Orban, citat de MTI, scrie AGERPRES.

Zelenski ceruse Ungariei să voteze în favoarea extinderii sancţiunilor impuse Rusiei şi asupra sectorului energetic, cu interdicţia de a se achiziţiona gaze şi ţiţei rusesc, precum şi de a autoriza livrările de arme prin teritoriul său, a indicat Bertalan Havasi.

„Trebuie să decizi tu personal de partea cui eşti”, i-a spus Zelenski joi seara lui Viktor Orban, care a participat prin videoconferinţă la summitul liderilor Uniunii Europene, făcând aluzie clară la armonia relaţiilor dintre liderul ungar şi preşedintele rus, Vladimir Putin, notează EFE.

Viktor Orban a respins cererile lui Zelenski, a comunicat purtătorul de cuvânt al premierului ungar. Ungaria vrea să rămână în afara războiului şi nu va permite transporturilor de arme să traverseze teritoriul său şi nici nu va trimite arme în Ucraina, a adăugat acesta.

Refuzul guvernului Ungariei faţă de cererile lui Zelenski a fost confirmat separat vineri şi de purtătorul de cuvânt al executivului de la Budapesta, Zoltan Kovacs.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a reacţionat de asemenea vineri la demersul lui Zelenski, afirmând că pentru guvernul de la Budapesta „cel mai important lucru este securitatea ungurilor”, potrivit EFE.