14 octombrie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Și Republica Moldova propune un proiect de lege ce presupune limitarea plăților cash

Ministerul Finanțelor din Republica Moldova a propus un proiect de lege ce presupune limitarea plăților cash. E vorba de proiectul privind efectuarea decontărilor în numerar. Astfel, companiile și persoanele fizice vor avea limite când achită, iar viramentul și cardul vor deveni principalele instrumente de plată, conform Telegraph.md.

În plus, persoanele care nu vor respecta noile reguli vor fi vizate de sancțiuni drastice. Amenzile vor acoperi până la 18% din suma decontată în numerar, dacă aceasta nu va fi returnată la casieria instituției sau dacă vor fi încălcate alte reguli privind încasările sau eliberările de resurse financiare.

„Proiectul de Lege privind efectuarea decontărilor în numerar urmărește instituirea unui cadru normativ pentru reglementarea tranzacțiilor în numerar și pentru implementarea unor măsuri eficiente și proporționate pentru reducerea riscurilor de încălcare a normelor legate de utilizarea numerarului. Reducerea utilizării numerarului și orientarea către efectuarea plăților prin intermediul instrumentelor de plată definite conform Legii nr. 114/2012 privind serviciile de plată și moneda electronică reprezintă o acțiune cu efecte pozitive asupra dezvoltării economice, asigurând creșterea transparenței și securității prin consolidarea posibilităților de monitorizare și combatere a evaziunii fiscale, combaterea factorilor negativi care generează concurență neloială. În Republica Moldova există potențial pentru dezvoltarea plăților fără numerar, ținând cont de faptul că tehnologiile avansate asigură dezvoltarea economiei digitale și utilizarea unor soluții optime și rapide pentru efectuarea plăților“, se arată în motivarea semnată de către ministrul Finanțelor.

De asemenea, băncile vor fi obligate să aplice comisioane plafonate atunci când se fac plăți cu cardul. Astfel, de la 1 ianuarie 2025 nu trebuie să depășească 0,5% pentru cardurile de debit și 0,6% pentru cardurile de credit. Comisioanele vor fi suportate de către persoanele care primesc plata.

Impunerea proiectului nu a reușit în România

Proiectul de lege este similar celui introdus în România de coaliția de guvernare PSD – PNL. Totuși, proiectul propus de Guvernul Ciolacu a fost nuanțat după protestele din partea cetățenilor și a formatorilor de opinie. Însuși premierul României a recunoscut că „societatea românească nu este pregătită pentru măsura limitării utilizării numerarului“. Astfel, au fost anulate parțial prevederile din Legea nr.296/2023.