Duminică, 12 noiembrie, ora 12.55, exportul net de energie electrică al României a atins 3.196 MW, reprezentând 38,4% din toată producția locală. Cifrele au fost atinse pe fondul vântului puternic, care a făcut ca cea mai mare parte din turbinele eoliene să producă electricitate – 2.573 MW (3.100 MW putere instalată totală) iar exportul net s-a apropiat de recordul istoric, întâlnit tot anul acesta, în aprilie, când exportam 3.755 MWh.
Un asemenea nivel al exporturilor este posibil numai când este disponibilă o mare cantitate de energie ieftină, pentru că aceasta este cea mai competitivă în piață. Și cum energia circulă între piețele conectate pe principiul vaselor comunicante – cea mai ieftină energie se duce pe piața mai scumpă, întâlnim situația de ieri, când către Ungaria și Bulgaria au „ieșit” aproape 3.200 MW.
Nu numai energie eoliană a fost exportată, pentru că toată producția morilor de vânt a fost de circa 2.600 MW, dar și alte tipuri de energie. Neapărat din cea ieftină însă, așa că putem considera aici energie fotovoltaică, probabil și ceva hidro, pentru că electricitatea produsă din surse regenerabile este, de departe, cea mai ieftină. Cea eoliană și fotovoltaică este încă și mai ieftină decât cea hidro, pentru că este purtătoare de subvenție, prin sistemul certificatelor verzi.
Este ușor de observat, din diagrama Transelectrica atașată, că statutul României de net exportator/importator de energie este strâns legat de producția de energie eoliană. Bate vântul tare, devenim net exportatori. Nu prea bate vântul sau nu bate aproape deloc, ca azi, devenim net importatori, dar nu neapărat pentru că producția internă nu poate acoperi consumul, ci pentru că putem importa curent mai ieftin de la vecini, bineînțeles, dacă și aceștia au disponibil pentru export.
Per total, la nivel de putere instalată în România, cel mai mare producător de energie al este Hidroelectrica. Cărbunele, teoretic, are o capacitate mai mare, de peste 10.000 de MW. Practic însă, mare parte din capacități nu mai funcționează, fie pentru că sunt depășite moral și fizic, fie că nu pot găsi loc în piață, din pricină că energia pe care o produc este mult prea scumpă.