15 iulie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Surse: Ministerul Muncii va modifica noua lege a pensiilor pentru a nu afecta Pilonul 2

Ministerul Muncii vrea să modifice prevederea neclară din noua lege a pensiilor referitoare la contribuțiile virate de Persoane Fizice Autorizate la pensiile private, pentru a nu afecta Pilonul 2 de pensii, conform unor surse guvernamentale consultate de Economedia.

„Va rămâne norma din 263 și nu e afectat pilonul 2”, au declarat sursele. Conform acestora, articolul a fost în forma neclară din legea pensiilor 127/2019, care de fapt nu s-a aplicat.

Proiectul noii legi a pensiilor conține o prevedere neclară care, potrivit unor interpretări, ar putea face ca peste un milion de persoane, din cadrul microîntreprinderilor sau PFA-urilor să nu mai contribuie la Pilonul 2 de pensii private. 

Mai precis, un „sau” schimbat cu un „și” ar putea face ca pentru formele de organizare din România care se plătesc contribuții de asigurări sociale, dar care nu sunt salariați cu contract individual de muncă, să nu mai fie virate contribuțiile la pensiile private către fondurile de pensii, conform unor interpretări.

Este vorba aici despre microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, persoane fizice independente, persoanele care primesc venituri din drepturi de autor sau orice angajat cu contract de mandat. Circa 1-1,5 milioane de persoane sunt încadrate în aceste forme de muncă.

Prevederea din noua lege a pensiilor:

Art. 35 alineatul (2): Contribuţia la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contribuţia de asigurări sociale prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi și pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, datorată la sistemul public de pensii, se transmite de CNPP fondurilor de pensii administrate privat.

Prevederea din legea 253/2010:

Art. 39 alineatul (2): Contribuţia la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contribuţia de asigurări sociale prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii, se transmite de CNPP fondurilor de pensii administrate privat.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a atras atenția miercuri că modificarea legislativă în proiectul noii legi a pensiilor va exclude definitiv din Pilonul II de pensii private aproape un milion de liber-profesioniști (PFA, II, IF, DDA, etc.), funcționari publici și manageri angajați cu contract de mandat.