6 decembrie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Agenda ANTINAȚIONALĂ care îngroapă toate afacerile românești

Experimentul făcut pe români, cu limitarea drastică a banilor cash, a fost un eșec. Deși trompetele guvernamentale au tot trâmbițat că 5.000 de lei este o sumă prea mare pentru sărăcia din România, ideea de bază era afectarea libertății și a drepturilor elementare ale omului. Practic, a fost o respingere violentă a obligației de a cotiza la băncile străine și de a te afla în imposibilitatea de a dispune de proprietatea privată după bunul plac.

Văzând că nu i-a mers să aplice brusc ordinul de la Bruxelles, Marcel Ciolacu a mimat înduplecarea și a scos plafoanele. Doar de la cetățeni, bineînțeles, lovind, însă, fără milă, exact în micile afaceri românești, unele de subzistență, care se vor închide în masă.

Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători și de oamenii simpli, fără excepție. În ultimele zile am avut mai multe discuții cu aceștia, cât și cu mediul de afaceri și cu reprezentanții sistemului bancar. Și mi-au spus anumite lucruri de bun simț legate de măsurile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor legate de cash. Acești oameni nu sunt evazioniști, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această țară! Prin urmare, în prima ședință de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern! Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi”, a transmis Marcel Ciolacu.

Lovitura de grație

Nu știm cu ce întreprinzători s-a întreținut prim-ministrul, însă cu siguranță nu cu cei români, pentru că ar fi aflat că menținerea plafonului de casă la 50.000 de lei și a avansului spre decontare la 1.000 de lei pe zi va îngropa toate afacerile românești. Experții contabili ne spun că cel puțin  jumătate din afaceri, în special cele din zona rurală, se vor închide.

Măsurile de schimbare a ordonanței care limitează cash-ul urmăresc doar să calmeze cetățenii. Din punctul de vedere al agentului economic, nu există niciun avantaj. Avansurile spre decontare se referă la acele sume de bani în numerar acordate personalului unității, nu neapărat administratorului, în vederea plății unor achiziții de bunuri sau prestări de servicii. Vor fi dezavantajate în special afacerile mici din mediul rural și aici mă refer, de exemplu, la un magazin alimentar. Administratorul merge să cumpere marfă, să-și aprovizioneze magazinul. El este obligat să-și facă aceste plăți cu cardul și să plătească comisioane băncilor, pentru că nu are decât o mie de lei cash disponibili, conform ordonanței. Chiar dacă se păstrează plafoanele de până acum, de 5.000 de lei către un singur furnizor și de 10.000 de lei pentru total plăți pe zi, avansul spre decontare rămâne la 1.000 de lei, ceea ce înseamnă că un antreprenor dintr-un sat, căruia îi este extrem de greu să depună încasările în fiecare zi la bancă, care nu dispune de internet, că sunt zone în mediul rural în care nu avem nici telefonie mobilă, este efectiv sortit pieirii”, a declarat expertul contabil Lavinia Bîrsan, potrivit National.

Totul pentru profitul băncilor

Atâta timp cât se păstrează plafonul de casă de 50.000 de lei, administratorul este nevoit să-și depună toate încasările în bancă, iar plățile trebuie să și le facă tot prin bancă, susțin experții contabili.

Plafonul este extrem de mic. Sunt antreprenori care fac încasări de 30.000 de lei pe zi și, o dată la două zile, trebuie să parcurgă 30 km sau 60 de km ca să-și depună banii în bancă, iar plățile furnizorilor să le facă tot prin bancă. Avansul spre decontare și plafonul de casă sunt punctele nevralgice ale acestei ordonanțe, care loveau în afacerile românești. Atâta timp cât acestea se mențin, suntem în continuare obligați să facem tranzacțiilor prin bancă, să depunem încasările la bancă zilnic sau la două zile, în funcție de volumul încasărilor fiecărui agent economic”, a mai precizat expertul contabil Lavinia Bîrsan.