22 iunie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Francezii sfidează plățile cu cardul! Astfel, benzinăriile, restaurantele și supermarketurile au fost nevoite într-un final să accepte din nou numerar

După ce un binecunoscut supermarket din Franța a decisă să treacă la sistemul de plăți fără numerar, un grup de 50 de oameni s-au adunat și au convenit că toți vor face multe cumpărături la aceeași oră, în aceeași zi. Cu cărucioarele încărcate, pline, s-au dus la casă, la casierie, nu la auto-scanare. Abia după ce totul a fost scanat și-au scos banii, conform Evz.

Se pare că acțiuni similare au loc zilnic la benzinării și restaurante din toate regiunile Franței. Oamenii pur și simplu refuză să participe la sistemul fără numerar.

„Personalul era absolut exasperat. În timp ce conducerea a fost complet supărată. Toți cei din grup au rămas calmi. Acţionând într-o manieră civilizată de parcă nu ar fi ştiut nimic despre asta, fără a-i certa, a-i umili sau a fi nepoliticoși cu angajaţii. Lanțul de supermarketuri a fost nevoit să accepte din nou numerar”, a descris situația Aura Buiac, pe pagina sa de Facebook.

Aceeași sursă scrie că „la benzinării: au umplut rezervorul la o pompă cu echipaj și au plătit numai cu numerar. La restaurante, grupurile mari ies să mănânce și nimeni nu are la el telefon sau card bancar. Ei fac acest lucru în toate regiunile Franței. Pur și simplu refuză să participe la sistemul fără numerar!”

Femeia precizează că astfel de decizii impuse pot fi contracarate doar acționând în grupuri mari, concertat.

„Funcționează pentru că o fac organizat, în grupuri mari. O acțiune cu un singur om aici și colo nu va ajuta la nimic. Deci, acțiuni, acțiuni, acțiuni! Asta se poate face doar cât mai există numerar”, a scris femeia.

România a limitat platile cash

Reamintim că, Guvernul României a adoptat noile măsuri fiscal-bugetare, prin care plățile cash sunt limitate în țara noastră. 

Măsura anunțată de Guvernul României are loc în timp ce în Austria sau Elveția se cere referendum pentru ca plata cash să fie consfințită în Constituție.

La polul opus, Cuba și Marea Britanie au restricționat de curând accesul la numerar.