1 octombrie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Se cere închisoare obligatorie pentru consumatorii de droguri

Sindicaliștii din Poliție nu sunt de acord cu pachetul de legi propus de MAI, în special în ce privește pedepsele blânde pentru consumul de droguri, care nu vor face decât să stimuleze creșterea acestui fenomen, scăpat deja de sub control.

Polițiștii propun pedepse minime pentru consumul de droguri de 2 ani de închisoare cu executare obligatorie și pedepse de 10 ani, fără posibilitatea eliberării condiționate, pentru traficanții de droguri.

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a reușit să determine MAI să accepte dezbaterea publică pe pachetul de legi lansat de ministrul Cătălin Predoiu, care conține multe prevederi aberante și imposibil de pus în practică. Sindicaliștii au propus mai multe amendamente la aceste proiecte de acte normative, printre acestea numărându-se cele referitoare la consumul și traficul de droguri.

Am solicitat dezbatere publică pe pachetul de legi al MAI, pentru că sunt proiecte foarte importante, de interes pentru întreaga societate. Noi avem mai multe amendamente, pentru că sunt niște propuneri care vor crea mai mult haos. Pe actul normativ cu consumul de droguri, pedepsele nu sunt atât de drastice sau la nivelul la care ne așteptam noi. În continuare vom avea amenzi penale, deși noi cerem ca pedeapsa minimă să plece de la 2 ani cu executare, fără posibilitatea eliberării condiționate, pe tot ceea ce înseamnă zona de consum de droguri. Consumul este asimilat cu deținerea de droguri, după cum spun autoritățile”, a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Acesta consideră că, în mod obligatoriu, consumul de droguri de mare risc ar trebui incriminat, pentru că trebuie stopat tot ce înseamnă implicarea persoanelor în traficul de droguri, prin pedepse foarte mari.

În momentul în care ai depistat un grup infracțional, dacă vei ține în închisoare acele persoane 10 ani de zile, cu siguranță că acestea nu vor mai comite astfel de infracțiuni timp de 10 ani în România, susțin sindicaliștii din MAI. Aceștia mai arată că, dacă va exista personal suficient, într-o perioadă de 3-5 ani de zile, se va reuși probarea activității infracționale a multor astfel de grupări, care vor fi eliminate, practic, de pe piață.

Dacă tu vii și le dai pedepse cu suspendare sau dacă le dai minimum de pedeapsă, normal că acele persoane se întorc în societate și vor comite, din nou, alte și alte infracțiuni. Pe lângă aceste modificări, noi avem amendamente la legislația pentru protecția polițistului care lucrează în zona Crimei Organizate. Aceasta este una dintre cele mai periculoase zone unde polițiștii își pot desfășura activitatea, pentru că, deseori, lucrezi sub acoperire și ai nevoie de o protecție suplimentară. Am solicitat să avem minimum 10 polițiști într-un județ, care să lucreze la crima organizată, în domeniul traficului de droguri, pentru că acum avem județe întregi unde lucrează doar 2 oameni. Problema este de unde îi luăm, pentru că, la deficitul de personal pe care îl avem, se vor slăbi alte structuri”, a mai declarat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Sindicaliștii au solicitat Ministerului Afacerilor Interne mai mult personal, dotări, îmbunătățire a legislației și o salarizare mai bună la Agenția Națională Antidrog.

Psihologul de acolo este angajat pe funcție de personal contractual și are 3.000 de lei salariul. Dacă vrei să stăpânești zona asta specifică, trebuie să duci și aici cel puțin 10 oameni. Ce poți să faci cu doi oameni, din care unul e polițist și unul e psiholog sau medic? Ce activități de prevenire în școli? Avem peste 200 de centre de la Ministerul Sănătății, care tratează consumatorii de droguri, dar acestea sunt ca și inexistente. În școli nu există o reglementare legală prin care să se facă o educație a elevilor. Aceste cursuri care se fac în prezent sunt predate de către persoane care nu sunt instruite și nu au pregătirea necesară și care nu vin cu exemple clare, din realitate, din zona consumului de droguri”, a mai spus Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.