15 iulie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

UE a avizat drept ‘aliment’, larva gândacului de bălegar

Dacă până acum ceva vreme ideea că în galantarele unui magazin sau ale unei patiserii, de exemplu, ar putea apărea insecte – muște sau, și mai și, gândaci, era de neconceput, și se presupunea că apar sancțiuni la adresa comercianților, pentru nerespectarea normelor de igienă, mai nou tot mai multe insecte sunt autorizate pentru a intra în alimentația populației din statele membre UE.

Larva gândacului de bălegar este deja a patra insectă comestibilă avizată de Uniunea Europeană. Ea poate fi consumată ca atare, ori sub formă de pudră.

Alături de larva gândacului de bălegar, pe lista avizată de către „specialiști” apar și viermele de făină, lăcusta călătoare, dar și greierele de casă.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) menționează însă, în avizul său „științific”, că larvele de gândac de bălegar pot provoca reacții la persoanele alergice la crustacee și la acarieni – și nu ar trebui consumate de către copii, potrivit stirileprotv.ro. Așadar cei mici n-ar trebui să ajungă să aibă în „meniu” un astfel de „produs”.