22 iunie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Prețul energiei electrice pe bursă atinge un record de 2.673 lei pe MWh

Preţul energiei electrice pe bursa românească de specialitate OPCOM, cu livrare marţi, are o medie-record de 2.673 lei pe MWh, potrivit datelor operatorului bursier, analizate de Agerpres.

Preţul depăşeşte 3.000 de lei în şase intervale orare, cel mai mare nivel, de 3.286 lei, fiind pentru energia cu livrare între orele 19:00 şi 20:00.

La hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră.

Avansul de luni reprezintă o continuare a unei tendinţe de apreciere care a făcut ca preţurile să se dubleze pe parcursul săptămânii trecute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile internaţionale care vizează Rusia au dat peste cap pieţele de materii prime din toată lumea. Cotaţia barilului de ţiţei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra iar aluminiul şi cuprul au atins şi ele noi maxime istorice.

Preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a urcat duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008. Luni, cotaţia Brent era de 139 de dolari.

De asemenea, cotaţia metalelor a continuat să crească luni, aluminiul depăşind pentru prima dată pragul de 4.000 de dolari pe tonă iar cuprul a atins un nou maxim istoric, în timp ce bursele europene au înregistrat noi scăderi semnificative.