10 decembrie 2022

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Proiect de lege care prevede amendarea cu 10.000 de lei şi suspendarea activităţii pentru magazinele care vând țigări și alcool minorilor

Camera Deputaţilor a adoptat marți, 22 februarie, un proiect de lege care prevede amendarea cu 10.000 de lei şi suspendarea activităţii pentru o perioadă de 30 de zile de la prima abatere pentru operatorii economici care comercializează băuturi alcoolice şi produse din tutun minorilor sub 18 ani. Legea merge la promulgare.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art.10 din Legea nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi modificarea art.3 alin.(3) din Legea nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată.

Astfel, persoanele juridice care vând băuturi alcoolice şi produse din tutun minorilor sub 18 ani vor fi sancţionaţi cu „amenda contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere; săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amenda contravenţională de 20.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii”, conform propunerii legislative.

Conform proiectului de lege poate fi dispusă măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile pentru servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflaţi în vădită stare de ebrietate, precum şi a minorilor.