30 iunie 2022

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Ministrul Mediului- despre interzicerea centralelor de apartament: ‘Proiectul se va aproba prin Ordonanţă de Urgenţă, dacă nu, se va trimite în Parlament’

Ministrul Mediului a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, despre interzicerea centralelor individuale de apartament.

„În legătură cu centralele de apartament, declaraţia mea de anul trecut a fost clară. Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi, tot ce este luat doar ca primă parte a propoziţiei este fake-news, nu avem în vedere intervenţii pe centralele individuale în apartamente deja instalate, vom propune o limitare a acestor soluţii individuale la nivel de apartament doar în construcţiile noi. Da, vom propune un proiect de lege, vom analiza în coaliţie şi în Guvern varianta Ministerului Mediului, dacă va exista disponibilitate de aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă, se va aproba prin Ordonanţă de Urgenţă, dacă nu, se va trimite în Parlament”, a afirmat Tanczos Barna.

„Pentru viitor trebuie să facem un prim pas. Un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism în primul rând. Vedem ce se întâmplă cu infrastructura rutieră, drumurile din cartiere de foarte multe ori nu există şi este sursă de poluare pentru că noroiul se aduce zi de zi în oraş din acele cartiere noi, unde infrastructura nu a fost pregătită în prealabil. Vedem ce se întâmplă cu instalaţiile electrice, mai nou sunt probleme şi la capacităţile proiectate pentru că dacă cineva a făcut economie la bani şi nu a cerut puterea instalată necesară pornirii concomitente a 200 de aparate de aer condiţionat, normal că în anumite cartiere apar problemele şi nemulţumirea noilor proprietari de acolo”, a transmis ministrul Mediului.

„Urbanismul înseamnă planificare pe termen mediu, lung, respectarea unor condiţii, cerinţe legale, raţionale şi de exploatare durabilă. Dacă ele lipsesc, apar problemele. Cu poluarea apar problemele, apar problemele cu asigurarea energiei electrice, apar problemele cu gestionarea apei reziduale sau asigurarea apei potabile în aceste cartiere. Trebuie să facem primul pas”, a precizat Tánczos Barna.

El a menţionat că decizia de aprobare a acestui proiect depinde de Guvern şi de Parlament.

„Vom face propunere de lege, de act normativ, depinde de Guvern şi de Parlament când intră în vigoare, nu aş putea să preconizez eu în calitate de ministru când se va aproba”, a mai afirmat ministrul Mediului.