30 iunie 2022

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

„Noi, românii din Ucraina vrem să ne păstrăm identitatea națională, să rămânem parte a neamului românesc”

Românii din Ucraina își doresc din tot sufletul să-și poată realiza pe deplin dreptul la învățământ în limba română, să-și păstreze identitatea națională și să rămână parte a neamului românesc. Mesajul este transmis de Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina”, cu ocazia Zilei Naționale a României. 

„Iubiți frați și surori, vă felicităm cu ocazia Zilei Naționale a României și a Românilor de pretutindeni!
Noi, românii din Ucraina (…) dorim să ne păstrăm identitatea noastră națională, rămânând un fragment al neamului românesc de pretutindeni.

Iubiți frați și surori, să ne iubim și să ne păstrăm fără frică Limba, Credința, Tradițiile, Portul și tot ce ne-au lăsat strămoșii ca moștenire spirituală!

Să fim uniți, să ne cunoaștem istoria, înmulțind valorile noastre naționale în pace și cu demnitate – așa cum au făcut-o de mii de ani înaintașii noștri! Sănătate, prosperitate și împliniri tuturor românilor, oriunde s-ar afla!”, se arată în respectivul mesaj.

Comunitatea românilor din Ucraina se confruntă de multă vreme cu un proces agresiv de deznaționalizare și asimilare etnică început în perioada sovietică și continuat până în ziua de astăzi de guvernele Ucrainei independente.

Prin urmare, comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni și ruși, dacă nu ar fi divizată artificial în „români” și „moldoveni” (în total circa 500.000).