30 iunie 2022

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Liban a rămas fără curent electric, după ce rețeaua electrică națională s-a oprit

Potrivit BBC, Liban a rămas fără curent electric, lăsând astfel întreaga țară în întuneric. Cele mai mari două centrale electrice din țară, Deir Ammar și Zahrani, s-au închis din cauza lipsei de combustibil, a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters.

Rețeaua electrică „s-a oprit complet azi la prânz” și este puțin probabil să repornească timp de câteva zile, a spus oficialul citat.

The setting sun lights buildings experiencing electrical outages in the suburbs of Beirut
Întreaga țară a rămas fără curent electric după oprirea principalelor centrale din Liban. Foto: Profimedia

Compania națională de electricitate a confirmat închiderea celor două centrale, care împreună furnizează 40% din electricitatea țării.

Închiderea lor a condus la „întreruperea completă” a rețelei electrice, „fără nicio posibilitate de a relua operațiunile deocamdată”, potrivit unui comunicat al companiei.

Al Jazeera relatează că în orașul Halba au loc proteste în fața clădirii companiei naționale de electricitate, iar în orașul Tripoli oamenii au blocat străzile.

Mulți libanezi sunt dependenți de generatoare individuale de electricitate, însă folosirea lor a devenit din ce în ce mai scumpă din cauza lipsei combustibilului și oricum nu pot compensa lipsa electricității furnizate de rețeaua națională.

Până să se oprească de tot curentul, populația primea două ore curent electric pe zi.