22 iulie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Uigurii – folosiți drept cobai de către China pentru testarea sistemelor de supraveghere cu inteligență artificială care detectează stări emoționale

Un sistem de supraveghere care utilizează inteligența artificială și recunoașterea facială și care poate recunoaște stări emoționale ale oamenilor este testat de China pe uigurii din Xinjiang, scrie BBC.

Un inginer software susține că a instalat astfel de sisteme în secții de poliție din Xinjiang. Un activist pentru drepturile omului care a putut să vadă felul în care funcționează a descris acest sistem drept „șocant”

Regiunea Xinjiang este locuită de 12 milioane de uiguri, o minoritate etnică din China, majoritatea musulmani. Cetățenii din această provincie se află sub supraveghere constant, iar autoritățile chineze folosesc acolo „centre de reeducare” – lagăre de detenție în care se estimează că sunt ținuți prizonieri peste un milion de oameni.

Beijingul spune că supravegherea este justificată în regiune pentru „separatiștii care vor să-și înființeze propriul stat au ucis sute de oameni în atacuri teroriste”.

„Guvernul chinez îi folosește pe uiguri drept cobai pentru experimente”

Inginerul software a fost de acord să prezinte sistemul jurnaliștilor BBC, sub protecția anonimatului, pentru că se teme să nu îi fie pusă siguranța în pericol. Compania la care el a lucrat nu a fost nici ea numită.

Guvernul chinez îi folosește pe uiguri drept cobai pentru experimente”.

Inginerul spune că el s-a ocupat de instalarea camerelor în secțiile de poliție din Xinjiang – „Am pus camera de detecție la 3 metri de subiect. Este similar cu un detector de minciuni, însă cu tehnologie mult mai avansată”.

El a mai spus că polițiștii folosesc scaune speciale pentru imobilizarea victimelor – „încheieturile de la mâini și picioare le sunt legate cu strânsori metalice”. El a adus dovezi care atestă că sistemul de inteligență artificială detectează schimbări la minut ale expresiilor faciale și deschiderea sau închiderea porilor de piele.

Conform acestuia, sistemul produce apoi o diagramă, în care segmentul roșu reprezintă anxietate sau o stare psihică negativă. Dovezile au fost studiate de Sophie Richardson, directoare pentru regiunea Chinei la Human Rights Watch.

„Sunt materiale șocante. Nu doar că oamenii sunt reduși la un grafic, dar apoi sunt condamnați pe baza acestei proceduri dure, cu presiuni enorme și o stare de spirit alterată”, a spus Richardson.

Potrivit lui Darren Byler, de la Universitatea din Colorado, uigurii trebuie să furnizeze în mod obișnuit mostre de ADN oficialilor locali, să fie supuși scanărilor digitale și majoritatea trebuie să descarce o aplicație guvernamentală de telefonie, care adună date, inclusiv liste de contacte și mesaje text.

Viața uigură este acum despre generarea de date„, a spus el.

„Toată lumea știe că smartphone-ul este ceva pe care trebuie să-l duci cu tine și, dacă nu îl poți purta, poți fi reținut, știu că ești urmărit de el. Și au impresia că nu există nicio scăpare”, a spus el. .

Majoritatea datelor sunt introduse într-un sistem informatic numit Platforma Integrată de Operațiuni Comune, despre care Human Rights Watch susține un comportament presupus suspect.

Sistemul colectează informații despre zeci de tipuri diferite de comportamente, inclusiv lucruri precum dacă oamenii ieșeau pe ușa din spate în loc de ușa din față, dacă puneau benzină într-o mașină care nu le aparținea„, a spus Doamna Richardson.

Autoritățile plasează acum coduri QR în afara ușilor caselor oamenilor, astfel încât să poată ști cu ușurință cine ar trebui să fie acolo și cine nu”.

Grupul de cercetători american IPVM susține că a obținut dovezi care atestă că sistemele chinezești de supraveghere au fost dezvoltate pentru a-i identifica în mod specific pe uiguri.

O aplicație de brevet din iulie 2018 descrie un dispozitiv capabil să identifice o persoană în funcție de etnia acesteia.

De asemenea, astfel de tehnologii sunt folosite și pentru sistemul „ Un om, un dosar”, un sistem sofisticat de urmărire prin care guvernul stochează informații despre oameni, activitățile lor politice, relații, etc.

Un astfel de sistem face ca orice fel de disidență sau nesupunere civică imposibilă și creează predictibilitate reală în ce privește guvernul și comportamentul cetățenilor față de el. Nu cred că Orwell și-ar fi putut vreodată imagina că un guvern ar putea să facă asta”, spune Conor Healy de la IPVM.

Ambasada Chinei de la Londra a spus că nu are „cunoștință” despre aceste programe.

Se estimează că China găzduiește jumătate din aproape 800 de milioane de camere de supraveghere din lume.

Jurnalistul de investigație din Chongqing, Hu Liu, a declarat pentru Panorama despre propria sa experiență: „Odată ce pleci de acasă și pășești în lift, ești capturat de o cameră. Există camere peste tot”.

„Când plec de acasă pentru a merge undeva, sun la un taxi, compania de taxiuri încarcă datele către guvern. Pot să merg apoi la o cafenea pentru a întâlni câțiva prieteni și autoritățile știu locația mea prin camera din cafenea.

„Au fost ocazii în care am întâlnit niște prieteni și, la scurt timp după aceea, cineva din guvern mă contactează. M-au avertizat:„ Nu vezi acea persoană, nu face asta și asta ”.

Cu inteligența artificială nu avem unde să ne ascundem”, a spus el.

IPVM a precizat că a descoperit materiale de marketing pentru o cameră și un brevet software cu ajutorul cărora pot fi identificați uiguri.