22 iunie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Viktor Orbán: George Soros cere desființarea granițelor naționale, pentru ca țările să fie lipsite de suveranitate

„Sistemul nostru politic este mai aproape de conceptul democratic clasic decât cel al Occidentului, deoarece azi Ungaria este vocea poporului european”, a declarat, luni, Viktor Orbán la conferința organizată de Fundaţia „Századvég” (Sfârşitul secolului), pe tema Legii privind protecţia suveranităţii ţării.

Jurnaliştii din mass-media neguvernamentală nu au fost invitaţi la conferinţă, însă premierul a postat un videoclip pe Facebook despre acest eveniment. Viktor Orbán și-a bazat afirmația pe faptul că, în opinia sa, Ungaria este singura țară, iar guvernul ţării este singurul care vorbește așa cum gândesc oamenii, și a precizat că „Ungaria are o influență dincolo de greutatea sa reală în politica internațională”.

La începutul discursului său, premierul a explicat că Guvernul s-a implicat în toate acestea, „deoarece nu se poate trăi într-o minciună, iar dacă nu poți spune ce vezi și ce simți, te vei îmbolnăvi și chiar vei putea muri de aceasta”.

Potrivit premierului, este problematic faptul că „gândirea publică occidentală nu poate părăsi cadrul liberal”, iar – în opinia sa – în ziarele vest-europene, atât dreapta cât și stânga scriu, în esență, acelaşi lucru despre cele mai importante chestiuni, deoarece – şi aici premierul s-a referit la cuvintele gardianului închisorii din filmul „Martorul”(Witness) – „și autorii aparțin aceluiaşi grup”, indiferent cum ar încerca să o nege.

Aşa ceva nu se poate întâmpla la noi, deoarece paleta politică este multicoloră, plurală, motiv pentru care viața de zi cu zi a lumii politice ungare este mult mai incitantă, efervescentă și plină de culoare decât cea a prietenilor noștri din Occident. Din acest punct de vedere, sistemul politic ungar este mult mai democratic decât cel occidental, la noi încă mai există dispute substanțiale, a repetat Viktor Orbán în discursul său arhicunoscut.

Potrivit premierului, ar trebui să ne ferim, totuşi, de viitor pentru că „există forțe întunecate care vor asedia în mod constant liniile de apărare ale suveranității”, şi consideră că Ungaria nu va fi suverană atâta timp cât hegemonia liberală domină gândirea publică. Cei care vor hegemonie liberală sunt de fapt comuniști.

„Pentru ca Ungaria să rămână o ţară suverană este doar în interesul nostru, al poporului ungar, nu este nici măcar în interesul cetăţenilor ungari din lumea din jurul nostru”, a spus premierul, care și-a identificat propria generație cu Századvég (Sfârșitul secolului), și a tras o concluzie din vremurile de dinaintea schimbării de regim: – Merită să fii radical, chiar dacă nu atingi obiectivele radicale, pentru că atunci ai măcar din ce să cedezi.

Vorbind despre sine și despre colegii săi politicieni care sunt de partea sa, premierul a constatat şi a dat lecţii, în acelaşi timp, adversarilor săi, spunând:

„Noi aparținem oamenilor de modă veche care am decis că, odată ce am intrat în politică care nu este altceva decât servirea publicului, aceasta este o carieră, o misiune și vom rămâne acolo, şi nu vă faceți griji că într-o zi suntem miliardari, o dată suntem oameni de afaceri, apoi suntem politicieni, iar apoi nici noi nu mai știm exact ce suntem, singurul lucru important este să rămânem la putere”.

La conferinţă a venit vorba inevitabil şi despre numele celei mai de temut persoane maghiare din cercurile partidelor guvernamentale din ultimul deceniu:

„La fiecare ceremonie este important să fie rostit și numele diavolului. La un moment dat am mers în aceeaşi direcţie cu acesta, iar motivul a fost acela că nici George Soros nu a vrut ca Ungaria să fie dominată de comunişti şi în acest sens a existat un consens. De aceea Soros a susținut întotdeauna inițiativele anticomuniste în Ungaria chiar și în anii 1980. Însă în acea perioadă nu era încă foarte clar că el vrea să conducă Europa Centrală în locul comuniștilor și sovieticilor.

Astăzi suntem cu un pas mai înainte, astăzi el nu își ascunde planurile, cunoaștem planul Soros, care a făcut să se prăbuşească lira sterlină, a inundat Europa cu migranți, şi declară deschis că trebuie desființate granițele naționale, adică țările europene trebuie lipsite de suveranitatea lor. Este timpul ca Occidentul să învețe că nu se poate trăi într-o minciună, deoarece secolul trecut a fost despre pierderea suveranității naționale, iar deceniul actual se referă la menținerea suveranității. Noi am dobândit suveranitatea, acum este rândul tinerilor să o păstreze, a declarat Viktor Orbán în încheierea discursului său.