22 iunie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

De necrezut! Iohannis anunță marea înarmare a României: avioane multi-rol, echipamente defensive, sisteme radar

Klaus Iohannis a declarat miercuri, la ceremonia organizată la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, cu ocazia Zilei Armatei României, că statul va aloca o „bază solidă” de finanțare a cheltuielilor cu înzestrarea militară.

„Vom continua să acordăm o atenție deosebită și înzestrării cu echipamente de luptă și de protecție moderne. Începând cu acest an, alocăm 2,5% din PIB Apărării, iar cel puțin 20% din acest buget va fi destinat în continuare înzestrării forțelor armate. Această bază solidă ne va permite să derulăm o serie de programe de modernizare a echipamentelor existente și de înzestrare cu altele moderne, printre care: avioane multi-rol, sisteme și echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum și echipamente de protecție individuală și colectivă. Acestea, alături de un nivel de pregătire ridicat, vor asigura o capacitate de apărare credibilă, puternică și adaptată noilor cerințe de securitate. Trebuie să fim permanent în măsură să răspundem prompt și eficient provocărilor din ce în ce mai diverse cu care ne confruntăm”, a declarat șeful statului.

„Traversăm o perioadă foarte complicată, în care pacea și întregul climat de securitate la nivel global sunt amenințate de conflicte regionale cu potențial de agravare. Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a agresiunii militare brutale și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist șocant și reprobabil din 7 octombrie împotriva Statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung. În acest context dificil, este cu atât mai relevant rolul Armatei României în asigurarea securității naționale și a apărării colective pe Flancul Estic al NATO. Militarii români, alături de aliații prezenți pe teritoriul țării noastre, cărora le mulțumesc și cu acest prilej, sunt elemente-cheie în menținerea posturii de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru spațiul euroatlantic”, a afirmat acesta.

„Astăzi, prin apartenența la NATO și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie. La rândul nostru, suntem hotărâți să apărăm valorile democrației și suntem pe deplin angajați în eforturile de consolidare a securității și a stabilității regionale, europene și euroatlantice. Vom continua să fim un partener credibil și predictibil în cadrul NATO și al Uniunii Europene, un pilon de stabilitate în Estul Europei și un important furnizor de securitate în regiunea Mării Negre”, a adăugat Iohannis.