14 iulie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Carnea artificială NU va putea fi comercializată în România!

Parlamentarii din Comisia pentru Agricultură au modificat legea cărnii astfel încât carnea artificială să NU poată fi comercializată în România.

Potrivit inițiatorilor, scopul a fost acela de a-i proteja pe români, după ce în mai multe state ale lumii, precum SUA, Japonia ori Singapore au început să apară companii care comercializează carne făcută în laborator.

Senatorii din comisia de agricultură au adoptat o modificare a legii cărnii, astfel încât astfel de produse să nu ajungă pe piața noastră:

„În România încă mai creștem porci în bătătură și mâncăm cârnați”, au spus senatorii.

George Scarlat, președintele Comisiei de Agricultură din Senat a menționat că „suntem hărăziți de bunul Dumnezeu să avem încă o agricultură spre tradițional, să avem ce produce. Românii cresc porci pe bătătură, mănâncă cârnați”, a menționat acesta.

De asemenea, potrivit modificărilor adus legii crănii, comercianții trebuie să afișeze pe etichetă țara de proveniență. Parlamentarii susțin că multe magazine păcălesc oamenii cu etichete „produs în România”, iar produsele nici măcar nu sunt 100% carne.

În cazul în care legea este încălcată, amenzile sunt destul de drastice, și încep cu suma de 20.000.

Noua lege va intra în vigoare după ce va primi votul în plenul celor două camere.

Proiectul stabileşte că „produs românesc” din carne înseamnă „carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România” şi este interzisă folosirea acestei sintagme, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile.