22 iunie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Bulgaria, al șaptelea partener comercial al României

Bulgaria era al şaptelea partener comercial al României, la finalul lunii iulie, după Germania, Italia, Ungaria, Franţa, Polonia şi Turcia, cu un volum al schimburilor comerciale de 5,4 miliarde euro, informează Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), transmite Agerpres.

„La sfârşitul lunii iulie 2023, Bulgaria a fost al 7-lea partener comercial al României (după Germania, Italia, Ungaria, Franţa, Polonia şi Turcia) cu un volum al schimburilor comerciale de 5,4 miliarde euro, cu o reducere cu 13,5% comparativ cu perioada similară din 2022.

La export, Bulgaria a fost a 5-a piaţă de destinaţie cu un volum de 2,2 miliarde euro (+8,3%) şi o pondere de 4% din exportul total, iar la import a 7-a piaţă de provenienţă a mărfurilor intrate în ţara noastră cu un volum de 3,2 miliarde euro (-24%) şi o pondere de 4,5% în importul românesc”, se menţionează în comunicat.

Preşedintele CCIB, Iuliu Stocklosa, a primit, la Palatul CCIB, pe Victor Gugushev, noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Camerei de Comerţ Bulgaria – România din Ruse (BRCCI), Senior Partner la „Gugushev & Partners Law Office”, însoţit de Stefan Kyosev, Director pentru dezvoltarea afacerilor la Biroul de Avocatură „Gugushev & Partners”, şi Adrian Şipoş, manager pentru dezvoltarea afacerilor la BRCCI.

„Bulgaria este un foarte important partener economic şi comercial al României. La finele lunii iulie a.c., conform ultimelor date statistice disponibile ale părţii române, Bulgaria era a 5-a ţară de destinaţie a mărfurilor româneşti cu o pondere de 4% în exportul ţării noastre şi a 7-a ţară de origine pentru produsele intrate pe teritoriul nostru vamal, acumulând 4,5% din importul României. La aceasta se adaugă valorile rezultate din comerţul reciproc cu servicii, cum ar fi transporturi, turism şi cele din domeniul IT”, a declarat Iuliu Stocklosa.

La rândul său, preşedintele BRCCI a menţionat că vizita la conducerea CCIB este primul contact cu sistemul Cameral din ţara noastră.

Totodată a exprimat intenţia noului Consiliu de Administraţie al BRCCI de a lărgi aria de activitate a Camerei bilaterale Bulgaria-România prin atragerea de noi membri din mai multe zone geografice ale celor două ţări.

„Dorim ca în prima parte a anului viitor să organizăm un eveniment promoţional la Bucureşti cu participarea atât a mediului de afaceri, cât şi a reprezentanţilor instituţiilor guvernamentale din cele două ţări, având şi sprijinul Ambasadei Republicii Bulgaria în România”, a precizat noul preşedinte al BRCCI.

În încheiere, preşedintele Stocklosa a subliniat că în conformitate cu politica sa de relaţii internaţionale şi promovând interesele membrilor săi şi a mediului de afaceri bucureştean, CCIB este deschisă colaborării cu toate structurile camerale din ţara vecină în scopul promovării schimburilor comerciale şi cooperării economice bilaterale.

În acest sens, el a precizat că va colabora cu BRCCI în organizarea unor evenimente promoţionale atât la Bucureşti, cât şi la Ruse sau în alte localităţi din Bulgaria.