10 iulie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

17,6 milioane de lei pentru modernizarea Gării de Nord din Timișoara

Au început lucrările de modernizare a Gării de Nord din Timișoara, proiect cu o durată de 18 luni care include atât consolidarea clădirilor cât și montarea unor echipamente moderne precum climatizare centralizată sau panouri fotovoltaice, potrivit CFR Infrastructură.

Constructorul este Asocierea Constructim SA – Bauerhof Agrobanat SRL – Longhersin SRL – Lăstun SRL, iar valoarea contractului este de aproape 18 milioane de lei, fonduri de la buget.

Gara de Nord din Timișoara este principala stație feroviară din zona de vest a țării, prima clădire a fost inaugurată în 1897 ( se numea Gara Iosefin după numele cartierului), iar în 1944 a fost distrusă aproape complet după bombardamente. Ulterior a fost reconstruită, pentru ca, în anii 70, după reabilitare, arhitectura să fie schimbată radical.

CFR Infrastructură a încercat și în 2019 să modernizeze Gara de Nord, dar la licitație nu a primit oferte. Lucrările costă 17, 6 milioane lei și includ și refacerea piațetei din fața stației : ,,Gara de Nord din Timișoara se modernizează! Sucursala Regională de Căi Ferate Timișoara a predat astăzi amplasamentul pentru demararea lucrărilor de reparații și intervenții în Stația Timișoara Nord.

Principalele lucrări care se vor executa, la cele 6 corpuri de clădire, sunt: consolidarea elementelor structurale, afectate de degradări, noi finisaje la fațadele clădirii, intervenţii la acoperişuri, reabilitarea termică a clădirii, montarea de panouri fotovoltaice cu puterea de 50 Kw, instalații de climatizare și un nou sistem paratrăznet. Se vor executa inclusiv lucrări de reparații în tunelul pietonal, care va dispune și de sistem de supraveghere video, iluminat de tip LED, dar şi un sistem audio nou. De asemenea, se va reface piațeta din fața gării.” a transmis CFR Infrastructură.

Contractul pentru renovarea Gării de Nord a fost semnat la finalul anului 2020 (Constructim a depus singura ofertă), iar Primăria Timișoara a emis Autorizația de Construire în decembrie 2021.