22 iulie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Azomureş suspendă temporar producţia de amoniac din cauza preţului la gaze naturale

Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultură din România, anunță că suspendă, temporar, producția de amoniac, utilizat pentru fabricarea de îngrășăminte, din cauza prețului în creștere la gaze naturale. Compania mai suspendase producția de îngrășăminte în decembrie și a reluat-o abia la finalul luni aprilie, tot din cauza prețului la gaze.

În acest moment nu se ia în calcul şomajul tehnic, dar rămâne o opţiune dacă suspendarea se va prelungi, a transmis compania.

„Producţia de îngrăşăminte nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic. În consecinţă, Azomureş a luat decizia de a suspenda temporar producţia de amoniac (produs intermediar obţinut din gaz, utilizat pentru fabricarea îngrăşămintelor), instalaţia urmând a fi oprită în condiţii de siguranţă începând cu data de 23 iunie 2022”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii Azomureş anunţă că vor continua să producă îngrăşăminte până la epuizarea stocului de amoniac existent. Aceştia spun că decizii similare au luat şi alte companii din Europa, cauza fiind aceeaşi, preţul nesustenabil din punct de vedere economic.

„Este grav ce se întâmplă astăzi pe piața gazelor naturale pentru majoritatea producătorilor europeni de îngrășăminte. În România, continuăm dialogul cu autoritățile guvernamentale pentru a fi aplicat ajutorul economic oferit de Uniunea Europeană, aplicat deja în multe țări europene. De exemplu, Bulgaria pune la dispoziția industriei un preț plafonat, de 72 Euro Mwh. Până astăzi, România nu a pus în aplicare schema de ajutor pentru industriile energo-intensive, deși are la dispoziție cadrul legal european. Ca producător știm că este dificil să asigurăm cantitatea necesară pentru viitorul sezon agricol, dacă nu producem pe timpul verii. Schema Uniunii Europene trebuie aplicată și în România”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.