22 iunie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Guvernul României va lua decizii și va adopta acte normative FĂRĂ să-i mai informeze pe cetățeni

Sub pretextul războiului dintre Rusia și Ucraina, Guvernul României a luat o decizie fără precedent: va adopta acte normative fără dezbatere publică, fără consultare publică, așa cum prevedea legea transparenței decizionale. O astfel de măsură nu a fost luată nici când România a decretat stare de urgență din cauza pandemiei de Covid.

Concret, Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de urgenţă (OUG) 16/2022 prin care înlătură toate obligaţiile de transparentă decizională pe care trebuie să le respecte atunci când adoptă un act normativ.

Din acest moment, nu mai există obligația Executivului de a îi consulta pe cetățeni, de a le oferi posibilitatea să-și exprime opinia cu privire la deciziile care le influențează viața. Oficialii Guvernului au motivat „urgența”, prin prisma interesului public, „decizii care nu mai pot aștepta”, prin prisma războiului Rusia-Ucraina.

„În cazul reglementării unei situații urgenţe sau a uneia care, din cauza circumstanțelor sale excepționale, impune adoptarea de soluții imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării”, se arată în textul Ordonanței mai sus amintite.

Astfel, Guvernul României stabilește ce acte normative să fie adoptate „la secret” și publicate direct în Monitorul Oficial.

Deși oficialii României au susținut, în repetate rânduri că statul nostru nu va fi implicat în războiul Rusia-Ucraina, se folosesc de acest conflict militar, pentru a lua anumite decizii fără ca românii să mai participe în vreun fel, așa cum se întâmplă în țări democratice.