10 decembrie 2022

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

România închide o fabrică de iodură de potasiu

Probabil pentru că cererea din farmacii era mare, o fabrică de medicamente din România s-a apucat să producă iodură de potasiu, fără să aibă însă autorizație pentru așa ceva.

Astfel, în urma unei sesizări, Agenția Națională a Medicamentului a inspectat unitatea și a decis închiderea totală a acesteia, obligând-o să retragă pastilele de la comercializare și să le distrugă. Pe de altă parte, distribuția iodurii de potasiu către populație, anunțată la începutul lunii aprilie, nu a început nici până în acest moment.

”Ca urmare a unei sesizări transmise ANMDMR privind existența pe piață a unui produs fără autorizație de punere pe piață, în aceeași concentrație de iodura de potasiu (65 mg) cu cea a produselor autorizate, Direcția generală inspecție farmaceutică din cadrul ANMDMR a dispus efectuarea unui control inopinat în respectiva unitate de fabricație. Inspectorii Agenției au constatat că produsul este fabricat de către un producător care nu deține autorizație de fabricație pentru astfel de operațiuni, acțiunea conducând la suspendarea autorizației de fabricație pentru toate operațiunile, urmând sancționarea conform legislației în vigoare, impunerea obligației de a retrage de la comercializare produsele și de a le distruge. Reamintim faptul că, așa cum a anunțat Ministerul Sănătății, în cazul unui posibil incident nuclear, accesul controlat la iodura de potasiu și informarea cetățenilor sunt responsabilitatea autorităților și a profesioniștilor din sănătate”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale a Medicamentului.

Medicii de familie ne spun că nu au primit încă nicio pastilă de iodură de potasiu de la direcțiile de sănătate publică, deși Ministerul Sănătății anunțase distribuirea acestora către populație încă din 4 aprilie. Reprezentanții ministerului au transmis că pastilele trebuie luate doar în orele care urmează unui incident nuclear, la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi tocmai de aceea medicamentele trebuie să fie în posesia populaţiei.

Pentru că pastilele nu se vor da decât persoanelor sub 40 de ani, necesarul este de circa 15 milioane de comprimate. Distribuția către acestea ar dura circa trei săptămâni, conform estimărilor autorităților din sectorul sanitar.