10 decembrie 2022

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Profituri uriașe ale companiilor de vaccinuri și pierderi de miliarde de euro ale statelor europene

Claudia Marcu – Național

Contractele pentru vaccinurile Covid au fost concepute și negociate de Comisia Europeană astfel încât statele UE care le-au comandat să nu aibă nicio șansă să le refuze sau să nu le plătească. Deși au primit o finanțare publică de 8 miliarde de dolari pentru cercetare, companiile producătoare, care au făcut profituri halucinante, de miliarde de dolari, nici nu vor să audă de stocurile de sute de milioane de doze, continuând să producă și să încaseze banii.

Potrivit unui act adițional la contractele pentru vaccinuri Covid, statele UE trebuie să plătească un avans de 100% pentru dozele programate, iar în cazul în care nu plasează comanda în 4 săptămâni își pierd dreptul de a le primi sau a le dona.

Practic, contractele țin captive statele europene și le obligă să cumpere până la ultima doză stabilită în contract. Exemplul Poloniei este mai mult decât elocvent. Conducerea statului a anunțat că va invoca o clauză de forță majoră și nu va mai plăti nicio doză în plus. Polonia are deja pe stoc 25 milioane de doze și trebuie să mai primească alte 70 milioane. În total, Polonia, cu o populație de 38 milioane de locuitori, a comandat 150 milioane de doze, în timp de România, care are jumătate din populația acestei țări, a cerut 120 milioane de doze.

”Am recurs la clauza de forţă majoră şi am informat atât Comisia Europeană, cât şi Pfizer, că refuzăm să primim aceste vaccinuri şi că refuzăm, de asemenea, să efectuăm plăţile”, a declarat ministrul Sănătății polonez, Adam Niedzielski. Acesta a arătat că există deja un conflict juridic, atâta vreme cât contractul pentru vaccinuri a fost semnat între Comisia Europeană și producători, Polonia nefiind parte în acest contract. Totodată, ministrul Sănătății din Polonia s-a arătat dezamăgit de atitudinea Comisiei Europene și a producătorilor.

Pentru că situația Poloniei nu este singulară în UE, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, speră că va exista o presiune asupra Comisiei Europene din partea țărilor care au rămas pe stocuri cu sute de milioane de doze, pe care trebuie să le plătească, deși nu le folosesc. ”Cred că trebuie să avem o discuție, și încerc să fac în așa fel să avem o discuție deschisă la conferința miniștrilor Sănătății de la Uniunea Europeană pe subiectul vaccinurilor rămase pe stoc, pentru că multe țări au această problemă, nu numai România”, a precizat Alexandru Rafila.

În fapt, Polonia are, teoretic, dreptate, pentru că cea care trebuie să-și asume responsabilitatea și să rezilieze contractele este Comisia Europeană, care a semnat și a negociat aceste contracte păguboase. Mai mult, în mai 2021, la semnarea unui nou contract pentru achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de la Pfizer, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, susținea că vaccinurile vor fi adaptate noilor variante, lucru care nu s-a întâmplat nici până în prezent. ”Aceste noi livrări, prevăzute să aibă loc începând din 20 şi până în 2023, vor permite inclusiv adaptarea la noi tulpini de coronavirus, dar şi vaccinarea copiilor şi adolescenţilor”, afirma Ursula von der Leyen.

România mai are de primit de la compania Pfizer 9 milioane de doze anul acesta și 19,5 milioane de doze în 2023, la care se adaugă și cantități restante din 2021 de la ceilalți producători.  ”În momentul de față suntem într-o situație foarte dificilă, pentru că avem pe stocuri 8 milioane de doze și nu mai avem unde să le punem. Am prezentat situația și celor de la Comisia Europeană, într-un grup tehnic care se ocupă de gestionarea problematicii vaccinului, și le-am spus că noi nu avem capacități de depozitare, iar interesul pentru vaccinare este scăzut. Totodată, le-am spus că produsul pe care îl avem la îndemână a rămas același, în timp ce virusul a evoluat, iar protecția împotriva transmiterii este foarte redusă”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.