10 decembrie 2022

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

CCR a decis ca „aleșii” să își primească pensiile speciale înapoi

​Curtea Constituţională a României a decis, joi, că legea PSD prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională.

Judecătorii Curții Constituționale nu au intrat pe fondul actului normativ, ci au declarat neconstituțională procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Ei au „constatat” că legea este neconstituțională datorită faptului că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament deși procedura nu a fost declanșată oficial.

Odată cu decizia Curții Constituționale, aproximativ 820 de foștii parlamentari care beneficiau de aceste pensii speciale își vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni – perioada în care a fost sistată plata. Unii ar putea primi din nou 15.000 lei pe lună, chiar retroactiv dacă vor merge în instanţă să ceara asta. Suma totală pe care guvernul o are de plătit este estimată la peste 10 milioane de euro! 

Printre parlamentarii care beneficiază de aceste pensii speciale se numără și judecătorii actuali ai Curții Constituționale. Este vorba chiar de actualul președinte CCR Valer Dorneanu, dar și de judecătorul Marian Enache.