15 iulie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Republica Moldova: Utilizarea literelor Z și V, precum și panglica Sfântului Gheorghe sunt interzise

Parlamentul a votat interzicerea utilizării pe teritoriul R.Moldova a literelor „Z” și „V”, precum și a panglicii Sf.Gheorghe. Amendamentul respectiv se regăsește în proiectul de modificare a Codului Contravențional, aprobat astăzi în lectura finală cu votul a 53 de deputați, conform deschide.md.

Precizăm că amendamentul respectiv a fost propus de către parlamentarul PAS, Lilian Carp. Acesta prevede interzicerea „răspândirii atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni”.

În cadrul examinării subiectului, deputații comuniști au blocat tribuna centrală a forului suprem, solicitând majorității parlamentare să renunțe la adoptarea acestui amendament.

Amendamentul prevede amenzi de la 90 la 180 de unități convenționale (4500 – 9000 lei) sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore aplicată persoanelor fizice care confecționează, vând, răspândesc, dețin și utilizează public atributele și simbolurile sus-menționate.