21 februarie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Două milioane de vaccinuri anti-Covid au expirat. Guvernul așteaptă un număr de doze care depășeste populația României

În mod cu totul surprinzător, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut, într-un interviu acordat spotmedia.ro, că în România au expirat două milioane de vaccinuri anti Covid, de la începutul procesului de imunizare. Mai exact, dozele de vaccin nu mai pot fi folosite, iar banii statului au fost irosiți. Cu toate acestea, România mai așteaptă un număr doze care „depășește consistent populația țării”

Rafila susține că nu poate oferi detalii concrete despre dozele de vaccin, deoarece ar încălca clauzele din contracte, însă susține că va face eforturi să doneze vaccinurile împotriva Covid și altor state. În mod paradoxal, recunoaște și că interesul celorlalte state față de procesul de vaccinare a scăzut dramatic, pandemia „fiind pe final”.

„Nu pot să discut aspectele contractuale. Acestea sunt confidențiale, totuși o cantitate considerabilă de vaccinuri, două milioane au expirat între timp. Am făcut tot ce am putut să valorific aceste vaccinuri. România a reușit să vândă și să doneze în jur de 6,5 milioane de doze”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

Chiar dacă România a aruncat la gunoi două milioane de vaccinuri, Rafila a menționat că sunt așteptate și alte doze, al căror număr este peste populația României. Mai exact, vor expira și acestea. Astfel, statul va continua să cheltuiască bani nu doar pentru a cumpăra dozele de vaccin, ci și pentru a le depozita în condiții specifice.

O estimare a jurnaliștilor de la spotmedia.ro arată că România a irosit aproximativ șase milioane de euro doar pentru cele două milioane de vaccinuri care au expirat. Ministrul Sănătății spune că există deja o imunitate de grup  care va oferi o protecție în cazul unui val al pandemiei de Covid.

Rafila susține că soluția pentru  „risipa vaccinurilor” ar trebui să vină de la Comisia Europeană(CE)