21 februarie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Dănuț Pop (PER) solicită de urgență Guvernului înjumătățirea prețului la acciză

Liderul Partidului Ecologist Român atrage atenția asupra faptului că au crescut atât de mult prețurile în România, încât conform datelor INS românii nu mai au bani să-și cumpere de mâncare:

“ Este oficial: INS tocmai a publicat date care arată că mulți români nu vor mai avea ce să pună pe masă de Paște. Prețurile au crescut atât de mult la alimente din cauza inflației, încât pachetul social a devenit absolut inutil, în doar două luni. Guvernul a prevăzut ca pachetul social să acopere o creștere de 10% a prețurilor, dar deja din luna martie avem o rată anuală a inflației de 10,15%. Toate aceste date sunt publicate de Institutul Național de Statistică, nu sunt nici exagerări de presă, nici povești.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult sunt cele de bază, pe care le folosește tot românul: cartofii, uleiul, roșiile, făina și mălaiul. Asta ca să nu mai amintesc de faptul că românii plătesc cu 150 de lei mai mult pentru un plin de motorină față de anul trecut, deși autoritățile ne spuneau să stăm liniștiți în urmă cu o lună, când oamenii se înghesuiau să-și facă plinul la benzinării. Datele arată că, în ultimul an, prețul carburanților a fost majorat cu peste 34 de procente. Litrul de motorină costa anul trecut  5 lei și 36 de bani , în vreme ce acum prețul depășește adesea 8 lei și 40 de bani. Asta înseamnă că în cazul unei mașini de clasă medie, cu un rezervor de 50 de litri, un plin de benzină costă 386 lei, față de 274,5 lei cât era anul trecut.

Desigur că scumpirea alimentelor e strâns legată de scumpirea carburanților, cu atât mai mult cu cât am devenit o țară dependentă de import. PER solicită Guvernului URGENT înjumătățirea prețului la acciză, altfel conform urării o să paștem fericiți iarbă, că bani de alimente pentru masa de Paște sigur nu mai avem” susține Dănuț Pop.