21 februarie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Poziția Rusiei| Declarații în premieră ale ambasadorului Valery Kuzmin la News România

În cadrul emisiunii România Unită a postului de televiziune News România moderată de jurnalistul Remus Rădoi, a avut loc un interviu cu ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin.

News România a fost singura televiziune, până în momentul de față,care a prezentat și poziția Federației Ruse în contextul conflictului Rusia-Ucraina. De menționat este și poziția anumitor jurnaliști, dar și a unor oameni politici, care au refuzat invitația de a fi prezenți la acest interviu, din teama de a nu fi catalogați ca făcând parte din propaganda rusă.

Alături de jurnaliștii News România, Remus Rădoi și Adriana Bahmuțeanu, au mai fost prezenți Ciprian Purice și jurnalistul de la România Liberă, Marius Ghilezan.

Ambasadorul Kuzmin, a declarat că, în ultimii 20 de ani, țările occidentale au încălcat principiul indivizibilității securității, pe care l-au semnat în mai multe documente.

El a vorbit despre cele trei obiective ale operațiunii militare speciale din Donbass și a subliniat că toate știrile despre presupusele bombardări și trageri asupra populației de către armata rusă sunt falsuri răspândite de propaganda ucraineană și repetate de presa occidentală.

Principiul indivizibilității securității, a menționat ambasadorul, presupune că niciun stat sau grup de state nu își poate asigura securitatea în detrimentul securității altor țări și a fost fixat într-o serie de documente internaționale, inclusiv Actul fondator privind relațiile dintre Rusia și NATO din 1997 și Declarația de la Istanbul a țărilor OSCE din 1999. Contrar acestui principiu, blocul nord-atlantic s-a extins constant spre est, tot mai aproape de granițele Rusiei, sporind amenințarea la adresa securității naționale.

Cu privire la situația din Ucraina, ambasadorul a reamintit cele trei obiective principale ale operațiunii militare speciale: protejarea populației din Donbass de genocidul din partea armatei ucrainene, demilitarizarea și denazificarea.

Genocidul împotriva populației din Donbass este un fapt real. „Mai mult, având în vedere că a durat opt ani, numărul celor uciși este de peste 13 000 de oameni, a spus diplomatul. Și era imposibil să mai suporti așa ceva. Rusia, care a pierdut 27 de milioane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, alături de alte popoare ale Uniunii Sovietice, iar jumătate dintre ele erau civili, înțelege mai bine decât alții ce înseamnă genocid. Ce înseamnă persecuție, ce înseamnă exterminare în masă”.

Tocmai practica genocidului a făcut ca Rusia să recunoască republicile Lugansk și Donețk, a continuat Valery Kuzmin, întrucât în cei opt ani ai acestui genocid s-au epuizat alte mijloace, toate eforturile politice ale Rusiei de a promova o variantă a unei soluții pașnice, democratice a acestei probleme care s-a numit Pachetul de măsuri de la Minsk și care a fost sabotat cu încăpățânare de regimul de la Kiev… Am recunoscut cele două republici și am semnat tratate internaționale de asistență reciprocă cu ele. Și când au apelat la conducerea Rusiei pentru protecție, s-a decis că Rusia le va oferi un astfel de sprijin, decizia, susținută aproape în unanimitate de cele două camere ale parlamentului rus.”

Diplomatul a menționat că Rusia a făcut ultima încercare de reglementare pașnică.

”Spre 22 februarie 2022, a relatat ambasadorul, după o pregătire de artilerie mult mai intensă decât înainte, care a durat două săptămâni și a vizat Donețk și regiunile Republicilor Populare Donețk și Lugansk, am primit informații că se pregătește o ofensivă în masă, pe scară largă, cu scopul așa-numitei curățări a acestor republici. Prin diverse canale, Federația Rusă a transmis un semnal conducerii Ucrainei, o propunere ca Ucraina să își retragă trupele de la granițele republicilor Donețk și Lugansk.”

Dar această propunere a fost ignorată de autoritățile de la Kiev.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, ambasadorul Valery Kuzmin a subliniat că, în ciuda numeroaselor falsuri răspândite de propaganda ucraineană şi reproduse în diferite ţări, printre care şi România, armata rusă nu atacă nici obiectivele civile, nici populația civilă, la mijloc sunt provocările inedite din punct de vedere al cruzimii, comise de formațiunile armate neonaziste – ”Azov”, ”Aidar” și alte batalioane din Mariupol, Harkov și alte orașe, care bombardează zone rezidențiale și coloane de refugiați și țin ostatici numeroși rezidenți ai acestor orașe, folosindu-i ca scuturi umane.

Zonele civile sunt bombardate de naziști și de armata ucraineană, a subliniat Valery Kuzmin. Aici la Mariupol acum, în sfârșit, orașul se deblochează treptat, iar asta se face în etape, cartier cu cartier, și sunt zeci de mărturii ale civililor care au încercat să evadeze de acolo și au fost împușcați în spate de naziști și armata ucraineană. Soldații miliției populare din cele două republici DNR și LNR – tocmai aceștia operează în principal în Donbass împotriva trupelor ucrainene și a naziștilor, nu au cum să tragă în civili, pentru că le sunt rude, sunt cunoscuți, vecini”.

„Prin urmare, scopul principal al operațiunii militare speciale, a spus diplomatul, este de a-i proteja pe locuitorii din Donețk și Lugansk, care au fost ținta exterminării sistematice, femei, copii.”

„ Am spus deja că în segmentele teritoriilor republicilor Donețk și Lugansk ocupate de armata ucraineană, mai ales după eliberarea lor, și nu numai acolo, au fost descoperite gropi comune, zeci și mii de dovezi de violență împotriva femeilor, fetelor, de jafuri, de atitudine bestială față de populația civilă, caracteristică doar naziștilor, când pozițiile de artilerie erau dislocate intenționat printre case și zone rezidențiale. Când bombardamentele au avut loc fără nicio diferențiere pentru toate țintele. Astfel procedează teroriștii. Precum și Statele Unite, armata lor, în timpul numeroaselor conflicte, începând cu războiul din Vietnam, unde bombardamentele-”covor” au luat viața a două milioane de vietnamezi, în războaiele din Irak și Afganistan…”, a declarat Valery Kuzmin pentru News România.

Interviul integral poate fi vizionat pe pagina de Facebook News România

https://www.facebook.com/NewsRomania11/videos/2970537583257243/