15 iulie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Amenzi de peste un milion de lei pentru benzinăriile care au umflat prețurile

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, anunţă valoarea amenzilor date de instituțiile care controlează benzinăriile, după scandalul creșterii prețului la carburanți.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a verificat până acum peste 90 de benzinării și sediul central al unei companii care are în coordonare 215 stații, a spus Dan Cărbunaru.

Comisarii ANPC au dat amenzi de 950.000 lei. În plus, au fost date și 10 avertismente, 3 măsuri complementare de oprire temporară a prestării de servicii, 2 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte, 4 decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte deja aprobate, la care se adaugă și ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor de încetare a practicilor comerciale incorecte – ordin adresat unei companii din România care a fost și amendată în acest sens cu cea mai mare amendă pe care are ANPC o poate da: 100.000 de lei.

„Decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte implică revenirea la condițiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul modificării prețurilor, ANPC considerând că nu există temei pentru majorarea de preț practicată de operatorii economici în ultimele zile”, afirmă purtătorul de cuvânt al Guvernului, potrivit știripesurse.ro

ANAF a dat 6 sancțiuni de 140.000 lei, la care se adaugă confiscări de 1.250 lei și suspendarea pentru 30 de zile în cazul unei benzinării. Este vorba de un punct de lucru din Satu Mare, unde au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei și activitatea s-a suspendat pe perioadă de o lună.

Într-un punct de lucru din județul Sibiu s-a dat, de asemenea, o amendă contravențională de 2.000 de lei și a fost confiscată o sumă de bani.

La un alt punct de lucru din localitatea Dumbrăvița, județul Timiș, ANAF a dat o amendă de 19.000 lei.

Același lucru s-a întâmplat în Botoșani, unde s-a dat o amendă de 19.000 de lei și s-a confiscat o sumă de bani. În plus, în condițiile în care mulți români au luat carburanți în recipiente neconforme, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis avertizări și a făcut controale.

Până vineri dimineață au fost verificate 814 de benzinării și s-au dat 672 de sancțiuni în valoare totală de 750.000 lei.

Alte 234 de controale au fost realizate de către Inspecția Muncii, fiind aplicate, în domeniul relațiilor de muncă, 24 de sancțiuni și 100 de măsuri pentru remedierea neconformităților.

În privința sănătății și securității în muncă au fost efectuate 118 controale, fiind dispuse 132 de sancțiuni, dintre care 112 avertismente și 20 de amenzi de 111.500 lei.