21 februarie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Ministrul Agriculturii: Rezervele de stat sunt suficiente astfel încât să trecem peste orice criză

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat că nu există niciun risc ca țara noastră să nu mai poată aproviziona populația.

„Pe măsură ce lucrurile evoluează trebuie să luăm măsuri ca populația României să aibă hrană la dispoziție. Nu există sincope cu aprovizionarea populației cu alimente. Rezervele de stat sunt suficiente astfel încât să trecem peste orice criză. România nu importă grâu, sunt doar anumite sortimente în cantități limitate. România produce peste 11 milioane de tone, iar consumul intern este de peste 4,3 milioane tone. România nu este în situația statelor care încearcă să își asigure consumul intern”, a declarat acesta într-o conferință de presă.

Pe de altă parte, Nicu Vasile, președintele Ligii Asociației Producătorilor din România (LAPAR) este de părere că este obligatoriu ca România să oprească aceste exporturi deoarece ar putea exista posibilitatea ca prețurile la cereale să crească. Acesta estimează că este posibil ca prețul la grâu să crească cu 20%.

„Din moment ce Ungaria este cel mai mare exportator de produse agroalimentare pentru România, după Germania, aceste produse se ridica la 970 milioane euro. Dacă mâine se închid granițele fiecărei țări, fiecare Guvern este obligat să asigure siguranța alimentară a populației. Situația este destul de încordată. Dacă nu s-ar impune restricții pe export vom cumpăra cu prețuri mai mari”, consideră Nicu Vasile, președintele LAPAR.