21 februarie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Nemții merg să facă plinul de combustibil în Polonia, după ce guvernul de la Varșovia a redus prețurile

Polonia a asistat la o creștere semnificativă a turismului pe benzină din Germania, ca urmare a deciziei guvernului polonez de a-și reduce taxa pe combustibil de la 23% la 8%, se arată.

Potrivit tabloidul german Bild, autoritățile se așteaptă la blocaje la graniță, mai ales în acest weekend, deoarece consumatorii pricepuți se grăbesc la benzinăriile poloneze pentru a se umple.

Un șofer poate alimenta acum cu doar 1,14 EUR pe litru în Słubice, care se află chiar peste granița polono-germană. Chiar și marți a fost mult mai mult trafic la benzinăriile din Słubice decât de obicei.

Un angajat de la o stație Circle K a declarat reporterilor că au existat cu 20% mai mulți clienți în ultima perioadă și că se așteaptă o creștere de 100% în weekend.

Între timp, Bild a avertizat că șefii benzinăriilor germane precum Stephanie Wellnitz-Kuhrau din Frankfurt (Oder) resimt impactul crizei.

„Situația actuală lovește puternic posturile germane. Am fost deja forțată să ajustez orele de deschidere pentru că oamenii rareori își fac combustibil după ora 18.00”, a spus ea.

Wellnitz-Kuhrau a subliniat că, pe de o parte, Polonia a redus TVA-ul la carburanți, iar pe de altă parte, Germania a introdus o taxă pe emisiile de CO2 care a afectat benzinăriile germane.

Între timp, stațiile poloneze i-au tentat pe șoferii germani cu prețuri atractive. Un litru de Super combustibil în Polonia este în prezent cu aproximativ 0,50 EUR mai ieftin decât în ​​Germania. Cu toate acestea, doar cei care sunt aproape de granița cu Germania economisesc bani atunci când călătoresc în Polonia, potrivit Remix News.

Potrivit calculelor Bild, realimentarea unui rezervor de 50 de litri este mai ieftină cu 25 de euro în Polonia. În cazul unui rezervor suplimentar de 20 de litri, se pot economisi până la 10 €.

Industria atelierelor germane și asociația benzinăriilor din Nord-Est au prognozat că turismul cu benzină în direcția poloneză va crește semnificativ încă o dată.

Asociația a avertizat cu privire la consecințe „catastrofale” pentru stațiile din regiunea de graniță. Există sute de benzinării la granița cu Polonia care în prezent își fac griji pentru viitorul lor – până la 70% dintre clienți au abandonat stațiile.

Între timp, Asociația Germană a Automobilelor a informat miercuri că prețul mediu al unui litru de benzină în Germania a fost la un nivel record de 1,71 EUR – recordul anterior a fost în 2012. Motorina a atins, de asemenea, un nivel record, cu 1,64 EUR pe litru.