22 iunie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Salariile și pensiile magistraților vor crește din nou

Pensiile speciale ale magistraților, cele mai mari pensii speciale acordate în România, se vor majora cu 20% din februarie, după ce Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a emis un ordin prin care le majorează magistraților salariile, în funcție de care sunt calculate și pensiile.

Conform unui ordin emis în 30 decembrie 2021 de către ministrul Justiției, Valoarea Sectorială de Referinţă (VSR) – în funcție de care se calculează salariul – crește de la 465 de lei la 605 lei. Implicit, vor crește și pensiile speciale, dat fiind că acestea sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată.

Astfel, potrivit noului ordin, începând cu data acestuia drepturile salariale se stabilesc având în vedere valoarea de referință de 605,225 de lei.

„Emiterea ordinelor ministrului justiției de stabilire a drepturilor salariale individuale conform prevederilor art 1 (privind majorarea valorii sectoriale – n.r) se va realiza până cel târziu la data de 4 februarie 2022, acestea urmând a intra în plată în luna februarie pentru drepturile aferente lunii ianuarie 2022”, conform ordinului citat.

„Începând cu data prezentului ordin, drepturile salariale ale judecatorilor din cadrul judecatoriilor, tribunalelor, tribunalelor specializate si al curtilor de apel, precum si ale asistentilor judiciari se stabilesc avand in vedere valoarea de referinta sectoriala de 605,225 lei”, prevede ordinul de ministru semnat de Cătălin Predoiu pe 30 decembrie 2021.

Ce salarii au acum magistrații

La acest moment, salariul mediu net în sistemul judiciar (judecători, procurori, grefieri, personal conex, consilieri probațiune) este de 8.765,5 lei.

Care este salariul mediu net pentru fiecare categorie, înainte de majorarea valorii de referință:

Judecător 13.369 lei

Procuror 13.473 lei

Grefier 5.232 lei

Personal conex 2.988 lei

Consilieri probațiune 4.985 lei

„Am fost obligat să iau o astfel de măsură pentru a respecta decizia CCR. Se elimină astfel inechitățile din sistem”, a susținut Predoiu.