22 iunie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

CEC Bank va contracta un împrumut de 1,4 miliarde de lei de la Ministerul Finanțelor Publice

Guvernul Ciucă vrea să dea un împrumut de 1,4 miliarde de lei către CEC Bank, din fondurile Ministerului Finanțelor, pentru ca banca să respecte o serie de cerințe europene de capital.

În acest timp, marile municipii cu încălzire centralizată încă așteaptă o soluție de la Finanțe pentru a se putea împrumuta din Trezorerie și a-și plăti facturile majorate la gaze, astfel încât cetățenii să nu rămână fără căldură.

Ministerul Finanțelor, condus de Adrian Câciu, a publicat joi seară un proiect de ordonanță de urgență care prevede instituirea cadrului legal pentru acordarea unui împrumut subordonat de către statul român, prin Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar, către CEC BANK.

Împrumutul se ridică la 1,4 miliarde lei și va fi acordat „pe parcursul anului 2021”, urmând ca CEC Bank să îl returneze, într-o singură tranșă, în următorii 10 ani.

Ministerul Finanțelor susține că împrumutul este necesar pentru a asigura conformarea la cerințele europene privind capitalizarea băncilor (MREL) și a fost inclus în Planul de Afaceri aprobat de Comisia Europeană în 2019, plan care a stat la baza majorării capitalului social al băncii și care a trecut testul investitorului privat prudent.