22 iunie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Ion Cristoiu: Florin Cîțu a pierdut Guvernul. Nu va trece mult și va pierde și Partidul

Scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a scris un editorial despre declinul care îl așteaptă pe Florin Cîțu atât din fruntea coaliției guvernamentale, cât și din poziția de lider al Partidului Național Liberal.

„Joi, 18 noiembrie 2021, a avut loc o nouă ședință a Biroului Executiv Național al PNL, organismul care conduce Partidul între două ședințe ale Biroului Permanent Național. În ultimele zile au avut loc mai multe ședințe ale Biroului Executiv al PNL, fiecare cu o miză importantă pentru PNL, dar și pentru scena politică a României.

Vineri, 12 noiembrie 2021, Biroul Executiv, întrunit la Palatul Parlamentului, a decis excluderea din partid a fostului președinte al PNL Ludovic Orban. Deși lucrurile s-au desfășurat ușor în ședință, consecințele deciziei rămîn grele pentru PNL”, scrie domnul Cristoiu.

Acesta a subliniat și faptul că, deși Ludovic Orban a pierdut alegerile interne în partid după patru ani la șefia lui, a câștigat pe plan extern, la nivel național.

„Ludovic Orban a fost președinte timp de patru ani, premier al României timp de un an. Candidat la șefia partidului, a pierdut la votul delegaților la Congres în fața lui Florin Cîțu. A cîștigat însă la votul opiniei publice la nivel național. După ce-a pierdut șefia partidului în favoarea unui politician considerat simplu popic al lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban a continuat războiul cu noua conducere PNL și cu Klaus Iohannis”, precizează scriitorul.

În continuare, Ion Cristoiu explică cum decurg lucrurile și cum va ajunge Florin Cîțu să piardă aceste bătălii politice.

„Atacurile lansate împotriva lui Klaus Iohannis au contribuit și ele – sînt sigur – la prăbușirea președintelui în sondaje. În premieră postdecembristă, cu trei ani înainte de încheierea mandatului, un președinte al României are doar 14% procentaj la capitolul încredere; 81% dintre români sînt nemulțumiți de activitatea lui Klaus Iohannis.

Impusă într-un fel și de Ludovic Orban, decizia excluderii din PNL a fost o decizie greșită pe termen scurt și catastrofală pe termen lung. 48% dintre respondenții la un sondaj național au susținut că Ludovic Orban nu trebuia exclus. Decizia luată de BEx a trecut în ochii electoratului ca fiind impusă de Klaus Iohannis! O nouă lovitură pentru Klaus Iohannis.

Marți, 16 noiembrie 2021, liberalii s-au reunit din nou în Biroul Executiv Național. Și la această ședință s-a luat o decizie semnificativă:

Conducerea PNL a fost de acord cu principiul rotației de premieri prin Acordul de Guvernare PNL-PSD-UDMR.

Deși trebuia să se decidă și propunerea de premier din partea PNL în cadrul rotației, s-a ieșit din ședință fără nici un rezultat. Florin Cîțu a refuzat să pună la vot propunerea ca premierul să poată fi și altcineva decît președintele PNL.

A doua zi, dimineața, 17 noiembrie 2021, ședința Consiliului Național al PSD a decis:

  • Principiul rotației premierilor.
  • Premier din partea PSD va fi Marcel Ciolacu.

Deși Sorin Grindeanu a susținut într-o declarație de presă după ședință că PSD trebuie să dea primul premier, Consiliul Național n-a decis așa ceva. Observatorului politic nu i-a putut scăpa că o decizie luată în acest sens de către Conducerea PSD ar fi însemnat practic eșecul negocierilor.

Era limpede că PNL n-avea cum să accepte o asemenea lovitură. Și din punctul meu de vedere, PNL trebuie să dea primul premier. Pe de-o parte pentru că PNL a avut inițiativa negocierilor cu PSD, pe de alta pentru că electoratul PNL și așa nemulțumit de Guvernul cu PSD, ar fi considerat o pierdere a puterii în favoarea PSD. Concluzie care l-ar afecta grav și pe Klaus Iohannis.

PNL nu avansase însă propunerea de premier. Negocierile nu putea continua fără această propunere. Nu de alta, dar la întîlniri, funcția de premier se negociază împreună cu cea de ministru de Finanțe.

Miercuri seara, s-a aflat că a doua zi, joi, 18 noiembrie 2021, PNL va întruni un nou BPN în care să se decidă cine va fi propunerea de premier.

În ultimele zile, în conducerea PNL, alcătuită din PNL-iști care l-au propulsat în fruntea partidului pe Florin Cîțu, și-a creat drum teza că PNL trebuie să-l propună pe Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă nu e o descoperire peste noapte a majorității din BExN.

Nicolae Ciucă e varianta propusă și impusă de Klaus Iohannis pentru Guvernul PSD-PNL- UDMR. Acest Guvern e rezultatul unei înțelegeri între Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis.

Potrivit înțelegerii, Nicolae Ciucă trebuie să fie premier. Acceptînd propunerea lui Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu a ținut cont și de interesul PSD. Nicolae Ciucă are imaginea unui tehnocrat. Deși membru PNL, el nu s-a afirmat precum Florin Cîțu, Rareș Bogdan ca un dușman public al PSD.

Nu întîmplător, pe parcursul negocierilor pentru formarea Guvernului interimar, Marcel Ciolacu a acceptat să discute cu Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă răspunde și exigențelor asumate de electoratul PSD. E general, are imaginea de bun organizator, de om de autoritate și ceea ce e mai important nu pare un trăncănitor în genul politicienilor noștri tradiționali.

Respectînd înțelegerea, Marcel Ciolacu i-a dat o mînă de ajutor lui Klaus Iohannis pentru a-l impune pe Nicolae Ciucă. A refuzat cu obstinație ca Florin Cîțu să fie premier. A declarat că PSD trebuie să dea primul premierul. Oamenii lui Klaus Iohannis din BExN l-au șantajat pe Florin Cîțu cu teza:

Dacă nu-l punem pe Nicolae Ciucă, PSD va pretinde să fie dea el primul premierul.

N-avem date despre amănuntele Înțelegerii de la Cotroceni dintre Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis. Nu încape vorbă că Marcel Ciolacu a întrebat:

Dar cu Florin Cîțu ce facem?
Cine-l fezandează ca să renunțe în favoarea lui Nicolae Ciucă?

Mai mult ca sigur Klaus Iohannis a răspuns că de asta se ocupă el.
Și s-a ocupat. Oamenii săi din BExN s-au năpustit asupra lui Florin Cîțu. O mare parte a presei a început să-l toace pe Florin Cîțu pentru că pune la îndoială interesul național de dragul scaunului de premier.

S-a spus că o discuție cu Klaus Iohannis l-a convins pe Florin Cîțu să-l accepte pe Nicolae Ciucă. Eu nu cred însă că discuția cu președintele a fost hotărîtoare în sensul că Florin Cîțu nu putea spune președintelui decît Da. Altceva l-a convins pe Florin Cîțu. Și anume amenințarea celor din Echipa cîștigătoare că-l vor debarca de la șefia PNL.

Florin Cîțu va fi vrut să afle de la Klaus Iohannis dacă amenințarea e serioasă. Și aflînd că e serioasă a cedat. L-a propus pe Nicolae Ciucă. El știe însă că prin aceasta și-a semnat și sfîrșitul ca șef de partid.

Refuzul lui Florin Cîțu de a-l accepta pe Nicolae Ciucă își are temeiurile sale. Temeiuri solide:

Contrar imaginii publice, Nicolae Ciucă e un ambițios politic. E greu de crezut că o dată ajuns premier nu se va lupta să pună mîna și pe partid.

Deși rămas mai departe președinte al PNL, Florin Cîțu nu va avea nici o putere asupra Guvernului. Nicolae Ciucă ascultă de Klaus Iohannis. Și, sînt sigur, de Marcel Ciolacu. De fapt, noul Guvern se va afla sub puterea cuplului Klaus Iohannis – Marcel Ciolacu. E de așteptat ca liderii PNL să-l părăsească pe Florin Cîțu. La un moment dar Florin Cîțu va fi de prisos.

Florin Cîțu n-a reușit pînă acum să controleze partidul. Era străin de partid cînd a fost impus președinte. Ocupat cu postura funcției de premier, n-a avut timp să se ocupe de partid. El s-a bazat pe puterea dată ca președinte de partid de funcția de premier. N-o va mai avea pe aceasta.

Joi, 18 noiembrie 2021, Florin Cîțu a acceptat umilința de a-l propune și a-l susține pe Nicolae Ciucă.

Nu era mai bine dacă-și depunea mandatul de președinte?
Ar fi ieșit din scenă ca un erou.
Nu peste mult timp va ieși din scenă ca un învins”, scrie publicistul.