21 februarie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Valentin Lazea BNR: Preţurile la energie nu vor reveni niciodată la nivelul de dinaintea „pandemiei”

Românii, și nu numai, trebuie să se obișnuiască cu prețurile mari la energie, deoarece acestea nu se vor mai întoarce unde au fost, apreciază Valentin Lazea, economist șef al BNR. În absența unor măsuri urgente, omenirea este amenințată de un scenariu distopic, cu foamete, războaie și fenomene meteo extreme, consideră economistul șef al băncii centrale.

„Sacrificii va trebui să facem cu toții, pentru că parametrii de acum nu sunt sustenabili. 

Prețurile la energie nu vor mai ajunge la nivelul scăzut de dinainte de pandemie și nici nu ar fi de dorit să revină, dacă vrem ca planeta să mai fie locuibilă peste 30 sau 50 de ani”, spune Valentin Lazea, economist-șef la BNR, informează antena3, potrivit profitnewstv.

Deja românii primesc notificări de la furnizorii de energie în care sunt avertizaţi că tarifele vor crește chiar și cu 400%-500%. 

Sindalimenta: „Există riscul ca unele afaceri mai mici să se închidă”

Şi preţul alimentelor de bază a crescut foarte mult anul acesta. De exemplu, pâinea albă s-a scumpit cu 25%, uleiul cu 24%, iar mălaiul cu 17%. Specialiștii spun că e inevitabilă o criză alimentară accentuată.

„Pe o parte, oamenii vor avea câștiguri mai mici pentru că vor scădea vânzările. Asta înseamnă mai puțini bani la fermieri, cât și la partea de procesare de industrie alimentară, deci există riscul ca unele afaceri mai mici să se închidă”, spune Dragoş Frumosu, președinte Sindalimenta.

BNR vine şi cu un scenariu sumbru în privința crizei alimentare. Din cauza încălzirii globale și epuizării resurselor, vom ajunge chiar și la foamete. 

„În primul rând, foamete. Într-un scenariu de creştere a temperaturii cu patru grade Celsius, zonele cu secetă ar crește de la 15% suprafaţă la 45%.

Va crea mișcări mari de populație, războaie pentru hrană, ca în Evul mediu, pentru că o mare parte din căldură e stocată de apa oceanului, ceea ce duce la acidificare.

Până la 90% din viața marină ar putea să dispară, care e hrană pentru miliarde de oameni”, atrage atenţia Valentin Lazea, economist-șef la BNR.

Sfârșitul anului nu aduce o ameliorare a prețurilor, iar previziunile Băncii Naționale a României arată că inflația va ajunge la 7%.