21 ianuarie 2022

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Augustin Zegrean: Dacă Iohannis îl acceptă tot pe Cîțu, înseamnă că ignoră Constituția și deciziile CCR

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a comentat scenariile politice care s-ar putea crea în situația în care președintele Klaus Iohannis va accepta propunerea PNL de a-l renominaliza ca premier tot pe Florin Cîțu. 

Într-o intervenție la Realitatea Plus, Zegrean a precizat că ar fi cea mai nepotrivită soluție, care n-ar face decât să alimenteze adversitățile politice și să contribuie la agravarea crizei pe toate planurile. 

„Este o decizie a CCR care spune că președintele nu poate să propună imediat, ca premier, aceeași persoană care a fost demisă prin moțiune de cenzură. Din această perspectivă, șeful statului ar trebui să facă o propunere serioasă, care să aibă șanse să treacă prin Parlament, ori în situația asta nu cred că Florin Cîțu mai poate să treacă”, a afirmat Augustrin Zegrean.

Fostul președinte al Curții Constituționale a comentat și scenariul potrivit căruia nominalizarea lui Florin Cîțu n-ar urmări reînvestirea lui ca premier, ci ar reprezenta o tragere de timp, mizând pe o reclamație venită din partea partidelor care au semnat moțiunea de cenzură.

„Cred că este alt joc acolo, care nu are nicio legătură cu Constituția, iar dacă președintele va face această propunere însemnă că pur și simplu ignoră deciziile CCR.  (…) Decizia (în cazul unei sesizări la CCR privind nominalizarea lui Cîțu – N.R.) durează cel puțin o lună, sunt termene și un parcurs decizional ce trebuie respectate. Președintele ar trebui să facă o propunere constructivă, nu distructivă, adică să nu propună pe cineva despre care știe că nu are șanse. Tocmai aceasta ar trebui să fie scopul consultării președintelui cu partidele, să încerce să afle care ar fi persoana  care ar putea să treacă de Parlament și să formeze guvernul.”