21 februarie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Facturile la căldură se vor dubla! Gazele vor fi cu 60% mai scumpe

Furnizorii vor livra gaze cu 60% mai scumpe. Asta înseamnă că și apa caldă va deveni aproape un lux. Oamenii conectați la serviciile de termoficare speră că primăriile vor ridica și valoarea subvențiilor dacă majorările vor fi foarte mari.

Întrebat de ce gazul va fi mai scump, Florin Cițu nu a știut să răspundă, însă „Nu rămânem fără gaze în această iarnă”, a declarat acesta, miercuri, la o conferință de presă.

Iulian Iancu, preşedinte al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, a declarat că, „în Bucureşti, preţul căldurii s-a dublat”, iar ”pentru o garsonieră, căldura va fi cât pentru un apartament”.

Europa are o mare problemă în acest moment cu gazele şi dacă la vecinii de continent e greu, la noi ar putea fi dramatic. În primul rând rezervele de gaze din Europa sunt la o capacitate de până în 72%, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. În ţara noastră rezervele sunt chiar mai mici, de doar 60%.

Acesta este unul dintre motivele scumpirii excesive a gazelor.Totuşi, o serie de parlamentari europeni au cerut o anchetă asupra a ceea ce susţin că ar fi o manipulare a pieţei de către compania rusească Gazprom.

Una peste alta, haosul din piaţa gazelor naturale a dus până acum la scumpiri în unele sectoare de peste 280 la sută.