24 ianuarie 2022

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

În Rusia oamenii nu se înghesuie să se vaccineze

Potrivit unui sondaj recent al institutului independent Levada, mai mult de 60% dintre rușii chestionați nu intenționează să se vaccineze.

Natalia Evtouchenko, 55 de ani, profesoară de yoga și pensionată după o carieră în sectorul medical, recunoaște că „virusul poate afecta un sistem imunitar slab, dar vaccinul (…) este o substanță străină, pe care organismul o poate respinge și rezultatul poate fi și mai rău”, spune ea.

Davlatmo Kadamchoïéva, o studenta de 23 de ani, crede că „este nevoie de mult mai mult de un an pentru a verifica pe deplin un vaccin”. „Cine știe dacă (vaccinul) funcționează?”, întreabă Dmitri Ionov, 20 de ani, student la informatică, preferând să fie „100%” sigur înainte de a se vaccina.

Pentru a-i tenta pe cei sceptici, autoritățile oferă înghețată și alte cadouri. Sau 1.000 de ruble (11 euro) pensionarilor. Vladimir Putin a stabilit obiectivul: atingerea imunității colective până la toamnă.

Sociologul Alexei Levinson explică faptul că rușii pur și simplu nu cred că vaccinul a trecut toate testele și se tem de posibilele efecte secundare.

„Neîncrederea în autorități și în sectorul medical, spulberat de reformele” din anii 2000, precum și lipsa de încredere în statisticile mortalității au creat aceast tip de atitudine, estimează sociologul.

„Dozele de Sputnik V sunt suficiente, dar nu sunt utilizate. Stau în depozite”, spune cu regret Anton Gopka, investitor în domeniul biotehnologiei. Este necesară „intensificarea campaniei de marketing” și impunerea „restricțiilor pentru cei nevaccinați”. Rusia a declarat că a dezvoltat trei vaccinuri. Sputnik V este cel mai utilizat și singurul care a solicitat omologare în străinătate.

Sursa: Capital.fr