12 octombrie 2024

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Vaccinarea duce la răspândirea virusului – declară medicul Oana Mihaela Secară

Pentru o perioadă de aproape 20 de zile de la vaccinare, persoanele contactează mai ușor Covidul, din cauza sistemului imunitar slăbit, susține medicul Oana Mihaela Secară. Acesta este și motivul pentru care numărul de cazuri a crescut în România, dar și în alte țări, odată cu începerea campaniei de vaccinare.

Forțat să producă anticorpi, din momentul vaccinării, organismul devine, pentru o perioadă, foarte vulnerabil în fața virusului, astfel că persoanele vaccinate se infectează mai repede și transmit Covidul mai departe, ne explică medicul Oana Mihaela Secară, de la Spitalul din Onești.

”Mi s-a părut suspect că în toate țările care au administrat masiv vaccinul anti-Covid numărul cazurilor a început să crească. Explicația științifică a acestui fenomen este relativ simplă. Orice stres imunologic asupra unui organism induce o scădere a imunității pe ansamblu.

De exemplu, în cazul rujeolei, după ce s-a terminat episodul și intră în convalescență, li se recomandă părinților ca o perioadă de 14-20 de zile să nu își ducă copilul în contact cu colectivități sau alte surse de contaminare, pentru că în acest interval organismul este puțin debilitat și este posibil să contacteze o altă viroză sau un alt tip de infecție.

Așa și în cazul vaccinării, sistemul imunitar este vulnerabil pentru că trebuie să facă față acestei provocări, care este producția de anticorpi. Dacă în această perioadă se întâlnește cu virusul Covid, care circulă, persoana vaccinată va fi mai susceptibilă de a contacta virusul decât înainte de a se vaccina.

Cei vaccinați contactează mai ușor virusul și îl răspândesc mai departe. Am observat după 20 februarie o creștere accelerată a numărului de cazuri, exact când s-a început în forță vaccinarea. Tulpina britanică nu poate fi o explicație, pentru că nu există alte tulpini, ci sunt doar niște variante antigenice, a declarat dr.Oana Mihaela Secară. șeful Compartimentului de prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale de la Spitalul Onești, potrivit national.ro

Imunitatea naturală, mai puternică

Imunitatea naturală față de virus este mult mai complexă, pentru că se bazează pe mult mai multe mecanisme, atât celulare, cât și umorale, decât simpla imunitate bazată pe anticorpi anti proteină spike, din vaccin, ne spune medicul Oana Mihaela Secară.

”Deci virusul este lovit din toate părțile, atunci când luptăm cu imunitatea naturală. Dar în momentul în care se întâlnește cu anticorpii din vaccin este posibil ca virusul să apuce să intre mai profund în contact cu structurile organismului și atunci și-ar putea dezvolta, prin mutații, niște mecanisme de apărare.

Cert este însă că 997 din 1.000 se vindecă, iar acele 3 la mie putem spune că sunt din rândul persoanelor cu o anumită vârstă sau cu anumite comorbidități. Dar trebuie să recunoaștem că există și cazuri, extrem de puține, în care persoane care nu au nici vârste înaintate și nici comorbidități au o evoluție nefavorabilă a bolii. În același timp însă trebuie știut că, în medicină, noi avem aceste surprize la toate patologiile”, a mai precizat dr.Oana Mihaela Secară.

Pașaportul de vaccinare, o aberație

Medicul de la Spitalul din Onești susține că certificatul verde sau pașaportul de vaccinare reprezintă un non-sens total, atâta vreme cât și vaccinații și nevaccinații pot lua și răspândi virusul.

Ideea discriminării oamenilor pe baza certificatului verde mi se pare o aberație. Nu ai de ce să faci acest lucru pentru că nu poți deosebi, din acest punct de vedere, vaccinații de nevaccinați. Faptul că cineva a făcut vaccinul nu înseamnă că nu se poate îmbolnăvi și nu poate transmite boala. Prin urmare, nu este nicio diferență între vaccinați și nevaccinați. Și la vaccinul antigripal se întâmplă același lucru, cei vaccinați fac în continuare gripa, iar foarte mulți dintre ei chiar forme severe„, a conchis dr. Oana Mihaela Secară.