12 august 2022

Gazeta Romaneasca

Gazeta ta de zi cu zi!

Oficial EMA confirmă legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi tromboze: Este clar că există!

Un oficial al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existenţa unei legături între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze observate după administrarea serului, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero, publicat marţi, 6 aprilie şi preluat de Le Figaro.

Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, conform Agerpres.

Mai multe studii au demonstrat că acest vaccin ar cauza cheaguri de sânge în organism.

Cercetătorii din Greifswald, de la UMG, au analizat probe de sânge de la şase persoane afectate de aceste rare tromboze ale sinusurilor venoase, în urma vaccinării cu produsul AstraZeneca. Rezultatul: se pare că acest vaccin declanşează în cazuri foarte rare un mecanism de autoapărare al organismului. Acest răspuns al sistemului imunitar ar activa trombocitele .

În Franţa a avut loc şi o anchetă la cererea familiei unui student la medicină, în vârstă de 24 de ani, care a murit la 10 zile după vaccinarea cu serul AstraZeneca. Cauza decesul s-a constat a fi sângerările interne cauzate de tromboză.

Cu toate acestea Agenţia franceză a medicamentului a subliniat că raportul între beneficii şi riscuri este „favorabil”, dar nu a negat legătura pe care o are serul cu tromboza. În ultimele săptămâni, mai multe ţări din Europa au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca după moartea unor persoane şi apariţia unor cheaguri de sânge la oamenii vaccinaţi.